fbpx
Selecteer een pagina
Hoe TikTok langzaam het internet overneemt
oktober 14, 2019
Het Chinese platform TikTok. We kennen het bijna allemaal of hebben er wel van gehoord. De korte video’s van maximaal een minuut zijn gebaseerd op audio en muziek, maar inmiddels maakt dit netwerk al kans om het nieuwe Instagram te worden.

Internetsterren

Ja, dit is dat platform waarbij je neefjes en nichtjes plots hun telefoon pakken, playbacken voor hun camera en binnen een paar minuten zijn veranderd in internetsterren voor hun 50 volgers. Deze nieuwe internetsensatie is niet zo nieuw als je denkt. Vroeger kenden wij dit platform als Musical.ly. Ook dit had het zelfde concept. Korte video’s waar op geplaybackt word met een focus op een jonger publiek. Dat mag wel niet veranderd zijn, maar het gebruik is zeker veranderd. Jongeren zijn massaal profielen aan het aanmaken omdat hun genuanceerde internetgrapjes, die verspreid worden over twitter, facebook, youtube en instagram, vaak ook van tiktok komen.

 

Succes

Musical.ly werd gekocht door de mensen van TikTok en zo ontstond er een nieuw, maar vertrouwd platform. TikTok gebruikte een hele slimme strategie om onder de aandacht te komen van hun publiek. Volwassen mensen maakten opvallende video’s die door veel jongeren als ongemakkelijk werden aanschouwd. Dit zorgde er voor dat veel van deze video’s op het internet verspreid worden met natuurlijk het TikTok logo onderin elke video. Nu het platform het publiek heeft waar ze op hoopten, hebben ze ook door hoe ze dit publiek kunnen belonen. De app werkt goed omdat video’s zonder veel promotie al vaak bekeken worden. Aanbevolen video’s worden laten zien op de ‘For You’ pagina. Hier te zien zijn is makkelijker dan bij vergelijkbare functies op instagram zoals de aanbevolen pagina. Dit geeft iedereen een eerlijke kans. Ook gaan veel van de video’s viral, omdat makers van deze content door hebben welke potentie deze app heeft.

Dit snelle succes hebben we één keer vaker gezien. Dit was vergelijkbaar met de app ‘Vine’. Dit platform had een limiet had van 6 seconden video’s. De app ging zo goed, dat twitter het in 2012 overnam. Helaas is dit succes niet gebleven, want nieuwe video’s kunnen sinds 2017 niet meer geplaatst worden. Wel kunnen oude succesvolle video’s bekeken worden. De makers van dit platform beloofden een ‘Vine 2’. Zou dit dan toch zijn terugkeer hebben gemaakt in Tiktok? Dat zou best eens het geval kunnen zijn.

 

Moet ik TikTok gebruiken?

Misschien vraag je jezelf wel af: Als er veel kinderen en jongeren op dit platform zitten, wat heb ik hier dan aan? Dat is precies waar velen de mist in gaan. Door het immense succes van Facebook zijn we ook vergeten waar dit platform vandaan kwam. Dit bedoelt als een netwerk voor Amerikaanse colleges. Instagram, dat inmiddels ook door Facebook overgenomen is, begon ook niet als sociaal platform. Het was een app bedoelt om je foto’s te bewerken. Deze apps groeien door de jaren heen. Het is dan een kwestie om de eerste te zijn of de beste. Als ondernemer kan TikTok ook heel nuttig zijn. Niet om je producten te promoten, maar om simpelweg te laten zien wat er op de werkvloer gebeurt. Maak een grappige video en laat je bedrijf onder de aandacht komen. Nu mag dat misschien wel een jongere doelgroep zijn, maar dat kan binnen de kortste keren wel eens veranderen. Of het echt de nieuwe instagram wordt is nog de vraag.