fbpx
Selecteer een pagina
Waarom je niet meer op basis van uren moet factureren.
oktober 12, 2019
Slik, staat dat nou echt in de titel? Stoppen met het factureren op basis van uren. Ben je wel helemaal wijs? Als zelfstandig ondernemer is dit volgens velen iets wat bijna een must is. Tijd is toch geld? Dat zit eigenlijk heel anders. Jouw prijs zou namelijk gebaseerd moeten zijn op de waarde die je bied.

 

Waarde

Facturen op basis van waarde. Wat zijn dit nou weer voor vage termen? Het is veel logischer dan je denkt. In de meeste gevallen zul je als zelfstandig ondernemer je cliënt een uurtarief geven waar hij of zij akkoord mee gaat. Laten we een make-up artiest als voorbeeld nemen. Misschien verzorgt zij de visagie voor een bruiloft. Dit duurt 4 uur en ze vraagt hier uiteindelijk 140 euro voor. 35 euro per uur is niet slecht toch? Wat als ik je vertel dat dit een koopje is. Een bruiloft is de dag van iemands leven. Dit wordt misschien wel gezien door honderden mensen waaronder hechte vrienden en familie, er worden tientallen foto’s gemaakt en deze worden over jaren nog bekeken door de achterkleinkinderen van dit koppel. Al deze sentimentele waarde die er zonder jou niet was waar jij voor slechts 140 euro voor hebt gewerkt. Zeg ik dan dat jij hier duizenden euro’s voor moet betalen? Zeker niet. Wel moet je realiseren welke waarde jij als ondernemer brengt.

Het logo van 35 dollar

in 1971 werd grafisch ontwerper Carolyn benaderd door een ondernemer van een nieuw schoenenmerk. Dit was een prima uitdaging voor deze designer. Voor 2 dollar per uur ging ze aan de slag met een aantal ontwerpen. Zo gezegd, zo gedaan. In juni van 1971 presenteerde ze Phil, de oprichter van het merk, verschillende concepten van het logo. Een van de ontwerpen werd gekozen en Carolyn declareerde $35 voor haar werk. ‘Het was 1971’ zul je misschien wel denken. ‘Toen vroegen mensen niet zo veel voor dit soort dingen.’ Misschien is dat ook wel waar, maar wat als ik je vertelde dat jij dit logo nu misschien wel draagt. Phil was namelijk het brein achter het merk Nike.  Het logo wat Carolyn ontworpen had is nu nog het huidige logo van deze sportkledinggigant. Een van de meest herkenbare logo’s op de wereld werd ontworpen voor $35 dollar. Carolyn gaf dus een enorme waarde voor een matig uurtarief. Geen zorgen. Carolyn werd later zeker gecompenseerd voor haar werk, maar ze zal hier ook zeker van geleerd hebben.

Waarde in de praktijk

Waarde kan niet specifiek berekend worden tot er concrete resultaten zijn. Wel kun jij als ondernemer een schatting maken van jouw project de cliënt zal opleveren. Hierbij kun je rekening houden met:

  • Wat levert mijn project op in korte termijn
  • Wat levert mijn project op in lange termijn.
  • Welke persoonlijke waarde geef ik weg.

In de praktijk zien we ook nog vaak hoe werken op uren niet werkt. Neem bijvoorbeeld een medewerker van een kledingwinkels die voor 8 uur op een dag ingepland staat, maar de werkzaamheden voor de komende week binnen 2 uur al klaar heeft.. Zou dit dan betekenen dat hij of zij voor slechts 2 uur betaald moet worden? Nee, want deze medewerker heeft jou zojuist de waarde van een hele week geleverd.